Saturday, June 7, 2008

Many ways to cope with price hike

Salam,

Berita di bawah ini, dipetik dari NST Online

By : Irdiani Mohd Salleh and Jennifer Gomez

KUALA LUMPUR: There is no need to take to the streets to show your unhappiness over the recent rise in petrol prices, say consumer associations.
Instead the people should consider car pooling, cutting back on non-essentials and even taking a shorter shower to manage the situation.

Street protests and demonstrations have been held the past two days to protest the fuel price hike, with organisers threatening more protests.

Consumers Association of Penang president S.M. Mohamed Idris said street protests would only create unnecessary unrest without solving anything.

"It is fine to speak out but don't go out to the streets to do it," he said.
To cope with the fuel price increase, he suggested that people adjust their lifestyles.

"For example, if they used to take their families out on weekends to shopping complexes, they should hang out at the parks," he said.

Ya, kita pergi membeli-belah di shopping complexlah. Di Bandar Baru Sg. Buloh ini, ada jogging track tetapi jika dilihat dari lokasi dan kemudahan yang disediakan, rasanya 'park' ini bukanlah untuk kegunaan awam tetapi untuk penduduk di kawasan berhampiran. Tempat letak kereta tiada jadi jika Mak Kecik bersemangat untuk tukar cara hidup sebagaimana yang dicadangkan, memang kereta mesti diparkir di kawasan kedai yang berhampiran atau yang paling senang, di atas jalan. Penguatkuasa bukannya ada kan?


He said companies could help by providing transport for their employees.

Mak Kecik pun ada employees jadi Mak Kecik tahu, sebagaimana dengan gaji minimum, this is easier said than done. Mungkin Kerajaan Persekutuan boleh memimpin melalui teladan. Di satu taklimat, Mak Kecik diberitahu pengurusan KL Convention Centre hanya mengambil pekerja yang tinggal 25km dari KLCC dan keutamaan diberikan kepada yang menggunakan kenderaan awam untuk sampai ke tempat kerja. Ini adalah sebahagian dari polisi hijau Syarikat tersebut.

Federation of Malaysian Consumers Associations president Datuk N. Marimuthu agreed with Idris, urging Malaysians to have civilised discussions instead.

"We have to be more responsible, not emotional," he said.

Marimuthu said Fomca had just initiated a 48-month campaign on lifestyle adjustment.

"We will be distributing pamphlets and posters on what consumers can do to change their lifestyles."

He also recommended that consumers visit Fomca's website for tips on how to save on water and energy.

Consumers Association of Subang and Shah Alam president Datuk Jacob George condemned demonstrations against fuel prices, adding that it would only cause unnecessary distress among the public.

He added that now was the time for consumers to be choosy.

"Check and compare prices at outlets before you shop and always look out for sales and discounted items.

"Consumers must also cut down on non-essential items like alcohol and cigarettes," he said.

Yang ini, Mak Kecik setuju. Takut Mak Kecik tengok harga rokok yang mahal, hairan sebab masih ada yang tidak boleh 'kick the habit'. Bapak, bapa mertuaku, berhenti merokok selepas mendapat serangan jantung. Dari perokok 1 TIN sehari terus ke 0. Pakcik, suamiku, mengambil masa untuk berhenti. Mak Kecik jalankan kempen anti merokok bermula dari waktu 'courting' lagi, waktu 'kentut wangi'. Undang-undang yang Mak Kecik tetapkan:

1. Tak boleh merokok di depan Mak Kecik terutama selepas Mak Kecik shampoo rambut.
2. Selepas mendapat anak, tidak dibenarkan merokok di dalam rumah.
3. Bila anak dah besar, mereka pun dilibatkan dalam kempen.
Bila jumpa rokok atau kotak rokok, mesti pulas sampai rokok tak boleh lurus dan impossible
to be lighted up.
Bila jumpa ashtray, humban ke dalam bakul sampah.
Kawasan-kawasan terlibat ialah rumah dan pejabat.
Bila Papa beli rokok, jerit kuat-kuat 'Mama, Papa beli rokok!'

To give credit to Pakcik, Mak Kecik hanya tahu yang dia benar-benar berhenti merokok selepas 3 bulan dia berhenti. Mak Kecik rasa pendorong paling utama ialah kasih sayangnya kepada anak-anak. Pakcik mahu hidup lama untuk melihat anak-anaknya membesar.

He added consumers need to be more accountable for their money.

"They must reduce the use of credit cards as in the long run they will only become a burden, especially to the middle and lower-income earners," George said.

Mak Kecik ada juga 2,3 kad kredit. Masa mula-mula diberi kad kredit, Mak Kecik tak pernah gunakan sampai Pakcik bertanya, 'Awak tak pandai nak guna ke?' Mak Kecik beritahu Pakcik, 'Jangan cabar saya.' Nasib baik Mak Kecik jarang guna, jadi bila ada transaksi internet dengan menggunakan kad kredit untuk membeli pakaian dalam dari Kanada, Pakcik pun hairan. Pengalaman hidup semasa kecil menyebabkan Mak Kecik takut dengan hutang dalam apa jua bentuk. Polisi Mak Kecik senang sahaja: Ada duit, beli. Tak ada duit, duduk diam-diam.

He added that government leaders should lead the way in teaching the people on how to save.

"They need to cut down the expenditure on grand functions which is a waste of money," he said.

Mak Kecik beri 2 kisah benar tentang pembaziran:

1. 3 guru-guru kanan dari Selangor diarahkan untuk berkursus di Melaka. Setiap mereka disewakan sebuah apartmen. Guru-guru ini tidak membawa suami atau keluarga bersama. Disebabkan takut untuk tidur sendirian, ketiga-tiga mereka berkampung di dalam SATU apartmen.

2. Sebuah GLC menganjurkan beberapa siri kursus untuk pegawai-pegawainya di Palace of Golden Horses. Nak jadi cerita, di kursus yang awal, seorang pegawai telah membuat aduan yang biliknya telah diceroboh. Berikutan dari insiden ini, GLC ini telah mengubah tempat kursus dari POGH ke ... KOMPLEKS LATIHAN milik GLC itu di Bangi. Kata penyelia kursus kepada peserta: 'Makanan di sini tak sedaplah.'

Muslim Consumers Association of Malaysia project director Noor Nirwandy Mat Noordin deemed street protests as inappropriate.

He suggested instead that consumers equip themselves with information on how to spend their money wisely.

But those who help organise street protests hold a rather different view, saying that it was one way to send a message to the government.

Teratai state assemblywoman Jenice Lee of DAP wants the government to bring down the petrol price to even lower than the previous RM1.92 per litre price.

"The increase is unjustified. We are an oil-producing country and yet our petrol subsidies are being taken away.

"Look at Saudi Arabia, oil prices the world over are increasing, but they are lowering their petrol prices. How come we are not able to do it?" she asked.

Lee who organised a protest in Ampang yesterday was called to give a police statement as the gathering was held without a permit.

Pas Youth chief Salahuddin Ayub said demonstrations were a way to convey the public outcry over the increase in fuel prices.

"With the demonstrations, we hope the government will listen to our plight and come up with something that can help alleviate the people's burden," he said.

Pas Youth plans to hold a demonstration in Kuala Lumpur next week.

Sebelum berangkat ke KK untuk menyambung pelajaran di UKM Sabah, ibu Mak Kecik berpesan, 'Belajar molek-molek. Jangan tunjuk-tunjuk perasaan. Jangan lawan kerajaan.' Sebagai anak yang yakin dengan kepentingan redha seorang ibu, Mak Kecik tidak pernah terlibat dengan sebarang perbuatan yang 'negatif' walaupun Mak Kecik menjadi Ahli Majlis Perwakilan Pelajar selama 2 tahun. Tunjuk perasaan jalanan yang pertama yang Mak Kecik sertai ialah perarakan dari Masjid Negara ke Dataran Merdeka apabila Dato' Sri Anwar Ibrahim dipecat dari jawatan.

Tunjuk perasaan tidak boleh disertai secara melulu, berdasarkan amarah semata-mata. It must be for a worthy cause. Sokongan dan dokongan mesti dibuat selepas congak untung ruginya dibuat.

Mak Kecik teringat kepada satu perbualan dengan kawan-kawan rapat yang tidak pernah menyertai sebarang protes jalanan mahupun sebagai pemerhati dari jauh. Kata mereka, 'Dia orang itu mengganas!' Kata Mak Kecik, ' You are looking at one of them. Do I look like a terrorist?'

Mak Kecik masih lagi mempertimbangkan untuk turut serta. Apabila Mak Kecik mengajak anak-anak (yang berumur 10 dan 13 tahun) menyertai sebarang perhimpunan, yang bongsu akan bertanya, 'Mama, adakah perhimpunan ini mempunyai kepentingan sejarah?' Mungkin Mak Kecik pun perlu bertanyakan soalan yang sama kepada diri sendiri. Wallahua'lam

5 comments:

adik said...

Salam,

Saya Saidatul SK83. Seronok baca blog K.Kimah. K.Kimah satu batch dgn. K.Pauziah Ahmad (netballer, orang Kedah)? Saya sedang menjejak kasih.

Mak Kecik said...

Welcome dear Saidatul.

Pagi tadi hubby K.Kimah called my eldest di Melbourne. He has been sick the past week. Thursday ni pulak nak exam. I asked him to tweak the video problems. He told the father, 'Mama punya blog, ntah apa-apa.' I guess SK je yang boleh appreciate.

I have a classmate by that name but she was not a sportswoman. Kalau satu era dgn K.Kimah, I shd know bcos I was a player dari 72-77.

adik said...

K.Kimah,

Your classmate tu ada ke dia buat Form 6 di STF tahun 79-80? She was my pet-sis masa i Form 2 in 1980. K.Kimah sama batch dgn K.Su (choir girl dan suara dia sememang sedap) dan K.Lid? They were her friends and stayed at Dorm B2-13.

Mak Kecik said...

Dear Saidatul,

K.Kimah sibuk sikit these few days. Nak update pun tak sempat.
Pauziah was from Perak. I am not so sure if she stayed on for 6th form. Yang K.Kimah tahu, Haini Hassan did 6th form.
Su is probably Dr. Suhaidah Tahir and K.Lid is Nor Lida Bahar, the hockey player.

adik said...

Dear K.Kimah,

Saya minta maaf kalau mengganggu. Bila K.Kimah free boleh ke bagi contact number any of the sisters (K.Pauziah, K.Su or K.Lid) or any other sister yang know their contact no. Really appreciate your help. Thank you.